Informatie voeding
De basis
Vaak krijg ik de opmerkingen van mensen dat de manier waarop ik eet, veel geld en tijd kost, daarnaast denken ze vaak ook dat ik met hele ‘rare’ ingrediënten kook. Of helemaal niks mag eten en dat ik alleen nog maar blaadjes sla eet.
Niets is echter minder waar. Ik eet juist heel divers, met verse ingrediënten en met meer smaak. Je kunt het zo duur maken als jezelf wil en door een goede planning zul je niet heel veel meer tijd kwijt zijn. Eerlijk is eerlijk je moet wel even je weg zien te vinden, maar daar kan ik je bij helpen.
Men weet vaak niet waar ze moeten beginnen of ze zien door de bomen het bos niet meer. Wat mag wel en wat mag niet. Om te beginnen, alles mag, maar stel jezelf de vaag of dat ‘alles’ wel zo verstandig is. En begin met de 60-40 regel en breid dat uit naar 80-20 regel. 60% de juiste keuzes en 40% de wat minder goede keuzes.
Als je even niet weet of dat wat je eet, een verstandige keuze is denk dan terug aan de tijd dat er nog geen fabrieken bestonden en dus geen bewerkte producten. Hoe aten die mensen en voeg daar een vleugje gemak aan toe, zoals een oven, gasfornuis, het gemak van een supermarkt of de groenteman.
Kook zo veel mogelijk vers (hierin zitten geen gekke toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker of keukenzout), eet zo veel mogelijk goeie vetten (verse wilde vis, vlees van beesten die lekker hebben mogen rennen, die hebben gegeten wat voor hen gezond is en geen medicijnen toegediend hebben gekregen) avocado’s, veel groenten, fruit, eieren, noten en zaden. Maak gebruik van kruiden.
Drink dagelijks 1 liter water met 1/4 theelepel zeezout. (de combinatie water en mineralen zorgen ervoor dat het water in onze cellen terecht komen)
Als je hiermee aan de slag gaat, ben je al heel veel grote stappen verder.
Klein stukje geschiedenis van de oermens.
De oermens die nog steeds binnen in ons huist, moest jagen voor zijn eten, zowel vrouwen als mannen.
Zij hadden eerst beweging, dan hadden ze eten en vervolgens gingen zij rusten.
Als zij ergens kwamen waar zij 50 eieren vonden, dachten zij niet: “Hé 50 eieren, laat ik er maar 2 nemen, want anders gaat mijn cholesterol omhoog”. Nee zij pakten alle eieren, want voor hetzelfde geldt was dat alles wat zij die dag konden eten.
Als zij een wild zwijn vingen, dan aten ze alles van die zwijn op en konden zo nodig daar dagen op teren.
Zij aten dus echt niet elke dag vlees en vis, ze aten dat wat er voor handen was, maar vanwege de goede kwaliteit van het vlees en vis hadden ze ook genoeg voor een aantal dagen.
Waarom leven wij langer dan de oermens?
Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het eten, maar puur en alleen met de hoeveel dat voorradig is. Zij hadden een stuk land, natuur waar zij hun voeding vandaan haalden, als dat op was of er woonden te veel mensen op 1 stuk dan was er niet genoeg eten. Dat probleem hebben wij niet. Daarom leven wij wel langer, maar vaker niet dan wel is de kwaliteit van leven niet zoals het zou moeten zijn.
Even kort op een rij:
Waar hebben we veel van nodig:
Macronutriënten: water, eiwitten, vetten, koolhydraten
Waar hebben we iets minder van nodig:
Micronutriënten: Vitamine, mineralen.
Zonder vitamine en mineralen kun je de eiwitten, vetten en koolhydraten niet verteren en opnemen.
Vetten heb je nodig voor:
60% hersenen, 40% lichaam
Eiwitten heb je nodig voor:
30-35% hersenen, 60% lichaam
Koolhydraten hebben we maar een percentage van 2% nodig.
Start vandaag nog en begin met kleine stapjes.